Вересень 6 2016

Усе про візи

Бутон-офіс Посольства Німтеліні в м. ків

Багато хто з вас, напевно, вже думали про поїздку до Німеччини, щоб вивчити мову і побачити країну. Або, може бути, ви хочете поїхати в Німеччину для навчання в університеті або взяти участь в програмі обміну? Яку візу я повинен отримати? Які документи потрібні?

Про це ми розповімо в цій статті. Як відомо, Німеччина є членом Шенгенської угоди, а громадяни Російської Федерації та СНД потребують візи для в’їзду на територію Федеративної Республіки Німеччина.

                                                   Які види віз існують?

Візи до Німеччини бувають двох типів: C (Шенген) і D (Національний).

Вони відрізняються, перш за все, терміном придатності:

-Шенгенська віза дійсна на строк до 90 днів протягом шести місяців і дає право на один раз або кілька в’їзів в Німеччину,

-Національна віза має початковий ліміт в три місяці, але може бути продовжений вже в Німеччині за вашим бажанням з офісу для іноземців.

Іншою відмінністю є сфера дії:

-Шенгенська віза дійсна для всіх країн Шенгенської угоди-Німеччина, Австрія, Бельгія, Угорщина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія, Швеція та Естонія.

-Національна віза дійсна тільки для Німеччини в першу чергу. Коли ви приїдете в Німеччину, вам надається дозвіл на проживання на підставі національної візи (Ауфенальтстітел), з яким ви можете подорожувати в інші Шенгенські країни.

Нарешті, візи також відрізняються за документами та обробкою:

Шенгенська віза, видана протягом 3 робочих днів,

Національна віза: процес рецензування документів та подання заяви на національну візу може залишати кілька тижнів або місяців.

Крім того, заявка на Шенгенську візу може бути заповнена як німецькою, так і російською, а заявка на національну візу заповнюється тільки німецькою мовою. Але! -При зверненні за Шенгенську візу, ваше прізвище та ім’я повинні бути написані латинськими літерами в будь-якому випадку-так само, як у паспорті, це правило.

Категорія с віза (категорія I)-візи на короткостроковий термін перебування в Німеччині та транзитна віза. Якщо ви плануєте перебувати в Німеччині не більше 3-х місяців і не маєте наміру працювати там, вам необхідно подати заяву на отримання візи в цю категорію.  Такі візи видаються в наступних випадках:

  • Гостьова поїздка або приватна поїздка (відвідування родичів, друзів)
  • Бізнес
  • Туристична поїздка
  • Групові поїздки в шкільні та молодіжні обміни
  • Мовні курси тривалістю не більше 3 місяців
  • Транзит
  • Охорона здоров’я в Німеччині
  • Участь у спеціальних виставках та заходах

Віза категорії с дійсна в усіх країнах Шенгенської угоди, тобто з такою візою можна теоретично відправитися в інші країни-Польща, Італія, Франція, але, як правило, в консульських відділеннях Німеччини оформити візу строго за умовами поїздки. Однак, існує спеціальна процедура подачі документів на візу для людей, які часто подорожують до країн Шенгенської угоди (для цього ви повинні мати принаймні один рік Шенгенську візу або два шенгенських візи з меншим терміном дії протягом останніх двох років, незаперечення та неправомірне використання віз).

Категорія D віза (категорія II) є національною візою. Ця віза дійсна тільки в Німеччині, а також дає право проїзду через територію інших Шенгенських країн. Якщо ви плануєте жити в Німеччині протягом тривалого часу або перемістити там постійно, робота, або взяти курси в Німеччині або курсів мови тривалістю більше 3 місяців-вам потрібна Категорія D віза, Або національними.

Таким чином, візи категорії D просять в наступних випадках:Visa

  • Мовні курси тривалістю більше 3 місяців
  • Дослідження
  • Перебування в німецькій родині в якості Au-пара
  • Роботи
  • Шлюб/возз’єднання сім’ї
  • Праці
  • Залишаючи в якості пізнього мігрант

Возз’єднання родини означає, наприклад, що ваш чоловік німецький, ви одружилися в Україні і тепер плануємо повернутися до свого чоловіка для співжиття.

Слід мати на увазі, що оформлення візи категорії D є тривалим процесом, тому документи для такої візи повинні бути подані заздалегідь. У цьому випадку консульство просить для вас документи в офісі для іноземців в Німеччині, і вони відправляються спочатку електронним, а потім у паперовому вигляді, і цей процес досить довгий. Для кожного іноземця, який просив принаймні одну національну візу, бюро закордонних справ у Німеччині має товсту папку з усіма документами на ваше ім’я, включаючи навіть роздруківок і копії електронних і звичайних листів до Посольства, всі ваші заповнені анкети та документи, які вам надали. Тому варто подбати про заповнення візової анкети знову, так що ваша інформація не суперечить вже зазначеній раніше, так що працівник не мав зайвих питань і щоб не затримувати Візовий процес.

Які документи необхідні?

На сайті Генерального консульства Німеччини, ви можете знайти записки для отримання віз для кожної з категорій, придатних для вашого випадку поїздки або перебування в Німеччині. Ось тільки основні документи в цьому списку:

  • Паспорт: Зверніть увагу на достатню дійсність і наявність як мінімум двох порожніх сторінок для наклеювання візи
  • Паспорт громадянина РФ, копія сторінок з персональними даними
  • Фото 3,5 x 4,5 см
  • Завершені та підписані анкети
  • Підписана заява відповідно до закону про проживання Німеччини (текст заяви міститься на 4-й сторінці Шенгенської візової анкети, цей документ також можна завантажити та роздрукувати з сайту Посольства)

Для туристичної візи вам також знадобляться:

  • Бронювання готелю на період проживання
  • Авіаквитки
  • Підтвердження фінансових гарантій у розмірі 50 євро на людину за кожен день перебування (виписка з банку, Довідка про доходи з місця роботи)
  • Гарантії повернення назад (свідоцтво про навчання, робота сертифікату на час вашої подорожі, нерухомості та майнових сертифікатів)
  • Медична політика на період подорожі та у всіх країнах Шенгенської угоди, обсяг страхового покриття повинен бути не менше 30 000 євро

У разі приватного візиту необхідно надати оригінал та копію запрошення від німецького жителя. Запрошення оформляється на офіційну форму в офісі іноземців у резиденції запрошувача та містить гарантії прийняття всіх витрат на перебування заявника. Приймаючою стороною може бути громадянин Німеччини або інша особа, юридично проживають в Німеччині.

Щоб отримати національну візу, вам також потрібно буде довести достатній рівень володіння німецькою мовою, тому варто проводити дипломи та сертифікати, що підтверджують це.

Де звертатися за візою?

Візи до Німеччини видаються консульськими відділами посольства Німеччини в Україні.

Посольство: http://www.kiew.diplo.de/Vertretung/kiew/uk/05/Visa/Antragstellungen/0-Antragstellungen-Antragstellung-Botschaft.html

Візовий центр:

http://www.kiew.diplo.de/Vertretung/kiew/uk/05/Visa/Antragstellung-VAC.html

Який термін для отримання візи?

Шенгенська Категорія с віза видається протягом 3 робочих днів, Національна Віза D візи видається в більш тривалий період часу, варто рахувати на кілька тижнів або навіть місяців. Однак, завдяки великій кількості заявок, варто заздалегідь застосовувати для Шенгенської візи, не пізніше ніж за 14 днів до очікуваного старту поїздки, а влітку-на місяць.

Скільки коштує отримання візи?

Консульський збір складає 35 євро за візу категорії с (шенгенська віза) для громадян України, а 60 євро (30 євро для неповнолітніх) за візою категорії D (національні). Плата вноситься безпосередньо у Консульському відділі при подачі документів, у гривнях за курсом на день оплати.

Ми сподіваємось, що ця інформація була вичерпною і допомогла відповісти на багато ваших запитань!

Бажаємо вам успіхів у вивченні німецької мови і багатьох успішних поїздок до Німеччини, а також швидко і легко отримати німецьку візу!